Articol aparut in Revista www.astrele.ro in mai 2007

Informaţia privind data naşterii lui Alan Leo apare în cartea sa „Esoteric Astrology”, iar în cartea sa „The Progressed Horoscope” şi-a publicat harta natală în care este scris cuvântul “aproximativ” după ora de naştere.

SCURTĂ BIOGRAFIE

Alan Leo, cu numele său real William Frederick Allan s-a născut la Westminster în Anglia la 7 August 1860. A fost un astrolog britanic important, autor, jurnalist şi teozof şi este considerat de mulţi ca fiind tatăl astrologiei moderne.
In harta sa natală, semnul Leului are o influenţă covârşitoare, tocmai de aceea şi-a luat ca pseudonim numele semnului său solar: Leo.

Leo a fondat Loja Astrologică în 1915 şi este creditat ca fiind unul dintre cei mai importanţi astrologi ai secolului XX deoarece munca sa a avut un efect de stimulare şi de renaştere a astrologiei occidentale după decăderea ei din secolul al XVII – lea.
A fost un teozof devotat şi a lucrat cu multe din conceptele orientale, printre care karma şi reîncarnarea. El a folosit relaţiile internaţionale ale Socetăţii Teozofice pentru a publica, a traduce şi a-şi promova munca în Europa şi America.
Alan Lei a murit pe 30 august 1917 la 10 dimineaţa în Bude, Anglia. Soţia sa Bessie i-a publicat autobiografia după moartea sa, în 1919.

GANDIREA ŞI SCRIERILE SALE

Leo a început să studieze astrologia în 1885 şi i-a întâlnit pe F.W. Lacey (Aphorel) şi Walter Gorn Old (Sepharial) membrii ai Societăţii Teozofice. Prin intermediul lor Leo a întâlnit-o pe Helena Blavatsky şi a devenit el însuşi un teozof.
Totuşi, până în 1898 el şi-a câştigat existenţa fiind agent de vânzări.
Leo împreună cu F.W. Lacey au decis la 12 noiembrie 1889 să lanseze “The Astrologer’s Magazine”, schimbându-i mai târziu numele în “Modern Astrology”. Această revistă a avut succes şi pentru că se oferea câte o interpretare astrologică gratuită pentru fiecare nou abonat. Numai în primul an de la lansarea revistei Leo şi Lecey au oferit 1500 de interpretări gratuite.
Constatând că astrologia este aproape inaccesibilă pentru un majoritatea oamenilor Leo a încercat să reaşeze informaţiile astrologice într-un format simplificat pentru a fi mai uşor înţeleasă, învăţată şi practicată.
De asemenea a început să se facă interpretări astrologice având o abordare psihologică.
În 1909 a scris primul volum al Manualelor Astrologice despre semnele zodiacale care cuprinde capitole privind fiecare semn zodiacal fără influenţa altor factori. În volumele următoare a adăugat şi analiza Soarelui şi a Lunii şi influenţele combinate ale acestora, cât şi scurte capitole despre alte planete. Leo argumenta că Soarele este cel care dă viaţă şi de aceea este cel mai important în interpretarea unui zodiac.
Influenţa majoră a lui Leo a fost cea în a face astrologia aceesibilă marelui public.

Spre sfârşitul vieţii Leo a călătorit împreună cu soţia sa în India unde şi-a aprofundat cunoştiinţele despre astrologia indiană. În urma acestor studii a încercat să introducă în practica astrologiei occidentale anumite tehnici specifice astrologiei indiene, ca de exemplu decanul şi dwadashamsha .

Munca sa a dat un imbold puternic către multe faţete ale astrologiei moderne astrologia uraniană, cosmobiologia, astrologia siderală) cât şi a astrologiei umaniste, acestea câştigând teren abia în ultima parte a secolului XX, fiind asociate cu psihologia abisală, psihoterapeutica şi mişcările spirituale.

CĂRŢI PUBLICATE

Everybody’s Astrology, Volume 1 of Leo’s Astrological Manuals, 1909.
Esoteric Astrology (1913), Destiny Books, Rochester, Vermont, 1989, ISBN 0-89281-181-1
The Stars and How to Read Them
Delineation of Nativity
The Key to Your Own Nativity
The Progressed Horoscope

BIBLIOGRAFIE

Biography on Lois Rodden’s AstroDatabank
Biography on Solstice Point
Biography on LoveStarz.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Leo

Lectura placuta !

 Monica Lazar

Astrolog