SCURTA BIOGRAFIE
Claudius Ptolemeu (in latina Claudius Ptolemaeus) a fost astronom, matematician si geograf grec din perioada elenistica tarzie si si-a petrecut mare parte din viata in Alexandria, pe vremea cand Egiptul era stapanit de romani. A avut contributii importante si in muzica, optica si astrologie. Dorinta lui a fost sa creeze un sistem unificat care sa conecteze diverse domenii stiintifice. Dupa cum vedeti, in trecut cei care practicau astrologia erau foarte bine pregatiti in domenii care in zilele noastre nu sunt foarte populare. Fie ca vrem sau nu vrem, studiul matematicii ajuta sa ne dezvoltam si in alte domenii, prin gandire logica si conexiunile intre diverse evenimente si fenomene.
GANDIREA ŞI SCRIERILE SALE IN DOMENIUL ASTROLOGIEI
Fiind cunoscut ca expert in astronomie a lasat o mostenire si astrologilor prin lucrarea sa devenita foarte polulara, Tetrabiblos. El a incercat sa puna astrologia in randul stiintelor aratand mai ales partea teoretica si tehnica. Tetrabiblos este singurul text astrologic care a fost in mod continuu transmis si tradus in limbi diferite in ultimii 1800 ani, de aceea Ptolemeu a ramas o celebritate si cu reputatia unui astrolog influent.
Lucrarea lui Ptolemeu este utila și informativa, deși el nu poate fi neaparat considerat exemplul cel mai reprezentativ al unui astrolog tipic în secolul al II-lea CE. Mai degraba, astrologii, cum ar fi Dorotheus de Sidon și Vettius Valens, par a fi exemple de astrologi autentici. Culmea e ca Ptolemeu niciodata nu a sustinut ca este astrolog. Dar se pare ca el era asa de pasionat de acest domeniu incat a reusit sa scrie o asemenea carte.
CARŢI PUBLICATE
Lucrarile lui Ptolemeu (autentice sau atribuite) sunt:
Almagest sau Syntaxis Mathematica, in 13 carti, marele tratat asupra astronomiei;
Despre infatisarile stelelor fixe si o culegere de prevestiri;
Despre ipotezele planetare;
Tabelul domniilor, un tabel cronologic al domniilor;
Despre muzica, in trei carti;
Tetrabiblos;
De Analemmate, proiectia unei sfere pe un plan;
Planisphaerium, „Planisfera”;
Opticele, in 5 carti (autenticitatea lucrarii a fost contestata);
Centiloquium, o culegere de aforisme astrologice;
Geografia;
Tabele (astronomice) explicite;
Sistemul si manuirea tabelelor explicite;
Un scurt tratat asupra teoriei cunoasterii sufletului
Traducerea Tetrabiblos in alte limbi :
In franceza treaducerea este realizata de Pascal Charvet „Le Livre Unique de l’Astrologie” (Le Tetrabible de Ptolemee), Editions Nil, Paris 2000 : https://www.amazon.fr/livre-unique-lastrologie-Claude-Ptol%C3%A9m%C3%A9e/dp/2841111598
In engleza, o gasiti online aici : http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Ptolemy/Tetrabiblos/home.html
sau aici : http://www.astrologiamedieval.com/tabelas/Tetrabiblos.pdf
In romana, tradusa de Radu Claudiu Canahai, o gasiti de cumparat aici : https://www.edituraherald.ro/carti/tetrabiblos-tratat-sistematic-asupra-astrologiei-325-detail#.WVvyzYjyjIV
Lectura placuta !
Daca nu stiti nimic despre astrologie dar doriti sa invatati va invit sa va abonati gratuit la Newsletter aici www.cerulinstelat.ro si veti primi gratuit un Curs de astrologie pentru incepatori.
Monica Lazar
Astrolog