Persoanele interesate de astrologie dar care nu studiază domeniul în viata de zi cu zi aud din diverse surse de aspecte benefice sau malefice care se creează într-o hartă astrologică. În analiza aspectelor trebuie sa păstrați un echilibru, în sensul ca nu trebuie să complicați analiza unei hărți prin interpretarea tuturor aspectelor care se pot afla într-o harta astrologica. Veți ajunge să nu mai vedeți pădurea din cauza copacilor. Iată aspectele majore de care este bine sa țineți cont în orice analiză astrologică:

CONJUNCȚIA se formeză atunci când două sau mai multe planete sunt foarte aproape una de cealalta (o distanță de maxim 10 grade) indicând o energie amplificată și implicit o putere de influență mai mare în harta respectiva. Influența conjunctiei poate fi benefică daca planetele implicate au o influenta benefica asupra nativului (de exemplu o conjuncție între Venus și Jupiter în Pești, Venus fiind în Exaltare iar Jupiter in domiciliu) sau sunt plasate în case benefice (de exemplu o conjuncție între Mercur și Venus în casa a unsprezecea).

În cazul in care intr-o hartă natală predomină conjuncțiile arată ca persoana se bazeaza pe forțele proprii dar nu este dispusă sa se pună și în situația celuilalt. În cazul în care conjunctiile lipsesc arată ca persoana respectivă caută mai mult răspunsuri și ajutor din mediul înconjurator, iar încrederea în forțele proprii este diminuată. Puteți întâlni două situații speciale de conjunctii:

Combustie – atunci când o planetă este în conjunctie cu Soarele (între 17-minute si 8gr 30 minute) si prin urmare ascunsă de partea luminoasă a Soarelui. În acest moment o planetă este slabită în influența ei. Tradițional, Luna este în special debilitată daca este în combustie.

Cazimi – Termen astronomic din limba arabă pentru a denumi centrul discului solar. O planeta este în cazimi (în inima Soarelui) dacă nu se află mai departe de 17 minute de acesta. Planeta este considerată mai puternică prin această armonie.

TRIGONUL se formează atunci când două planete se află în aspect de 120 grade și acestea se ajută una pe cealaltă în mod natural, fără un efort suplimentar. Nu există obstacole și întârzieri și de multe ori datorită acestei situații obișnuiți să luați lucrurile ca și cum vi se cuvin. Ceea ce în mare măsura este adevarat dar este bine să le și conștientizați deoarece aceste cadouri astrale merită aprecierea voastră.

În cazul în care într-o hartă natală predomină trigoanele arată ca persoana este multumită de viața sa, nu simte nevoia să facă un efort suplimentar pentru a-și îndeplini obiectivele deoarece considera ca îi merge treaba oricum. În cazul in care trigoanele lipsesc atunci persoana respectivă nu are un echilibru interior și simte nevoia de confruntare permanentă.

SEXTILUL se formează atunci când două planete se află în aspect de 60 grade, fiind de multe ori interpretat ca un trigon, dar nu este chiar așa, aspectul fiind mai slab ca potențial de concretizare. Potențialul de colaborare în cazul unui sextil exista dar necesită și ceva efort conștient din partea nativului, pentru ca aceasta colaborare sa fie la fel de eficientă, așa cum se întâmplă în mod natural în cazul unui trigon.

În cazul în care într-o harta natală predomină sextilele atunci persoana este comunicativă, creativă și deschisă către lume. IÎn cazul în care sextilele lipsesc atunci persoana nu simte nevoia de a comunica și nici nu are destulă motivație sa-si pună în practică talentele și creativitatea.

CUADRATURA se formează atunci când două planete se află în aspect de 90 grade și se creează o tensiune care duce la necesitatea unei acțiuni. Acest aspect funcționează pe principiu ‘un sut in fund, un pas inainte‘ și vă ajută sa treceți prin etapele de învățare și evoluție de-a lungul vieții. Un aspect de cuadratură cere rezolvarea unei situații într-o manieră urgentă și curajoasă.

În cazul în care într-o harta natală predomină cuadraturile atunci persoana este pusă pe schimbare si este motivată sa facă schimbările necesare, mai ales dacă asta presupune să sară peste obstacole. Persoana are un caracter puternic, voință de fier și energie cât cuprinde. În cazul în care cuadraturile lipsesc atunci persoana are o lipsă permanentă de motivație, are o atitudine de evitare a situațiilor de criză ceea ce nu o ajută deloc să evolueze.

OPOZIȚIA se formează atunci când două planete se află în aspect de 180 grade, adică o poziție de confruntare, fata în fata reprezentând o invitație de ne confrunta cu o situație pe care va trebui să o tranșăm într-un fel sau altul.  Este un proces de învățare prin relaționare cu alții sau prin evenimente exterioare care ne poate duce la reacții opuse. Un aspect de opoziție cere rezolvarea unei situații într-o maniera nesigură și schimbătoare, împreună cu alții. Deci o decizie care presupune o negociere cu o persoană. Este ca un strigăt de ajutor către lume!

În cazul în care într-o hartă natală predomina opozițiile atunci persoana cauta sa se echilibreze prin relațiile cu cei din jur, caută permanent confirmare de la ceilalți ca este pe drumul cel bun și are tendința să se depersonalizeze în relatii. În cazul în care opozițiile lipsesc atunci persoana este foarte subiectivă în aprecieri și ignoră aproape în totalitate opiniile altora.

Ca regulă generală trigonul și sextilul sunt considerate aspecte benefice, iar cuadratura și opoziția sunt considerate aspecte tensionate. Conjuncția poate fi benefică sau tensionată, în funcție de caracteristicile planetelor implicate (vezi explicațiile la paragraful dedicat conjuncțiilor). În realitate nu există foarte multe cazuri de hărți natale care să conțină situații extreme, descrise în acest articol. În situația ideală, într-o hartă natală este de dorit sa existe o combinație echilibrată a aspectelor pentru ca persoana să poată experimenta în viață cât mai multe situații care să-i permită învățarea și dezvoltarea.

Monica Lazar

Astrolog