SCURTĂ BIOGRAFIE
Dorotheus din Sidon a fost astrolog elenistic in primul secol după Hristos și se pare că s-a născut în Sidon dar și-a trăit viața în Alexandria, inima școlii elenistice. Orașul Alexandria, din Egipt întemeiat în jurul anului 332 î.Hr. de Alexandru cel Mare, sediu al stăpânirii începând din vremea lui Ptolemeu I (322-285 î.C.), Alexandria nu a încetat să se dezvolte în toată perioada greco-romană. Încă din vremea regilor Ptolemeu II și III era un bogat oraș comercial și un renumit centru cultural. În timpul cuceririi arabe, orașul intră în declin, cedând locul cetății Rosette și își reia locul de frunte abia în epoca lui Mehmet-Ali.
Alexandria a fost locația unde s-au întâlnit diverse influențe ale culturii mesopotamiene, grecești și egiptene, aici născându-se și astrologia elenistică.
GANDIREA ŞI SCRIERILE SALE
Nu se știe mare lucru despre viața acestui astrolog și îi cunoaștem scrierile mai ales din prin traducerile în persană, arabă și în engleză.
El a scris în greacă un poem numit Pentateuch (prin traducere înseamnă cinci cărți), acesta având un impact deosebit în astrologia elenistică și cea medievală. Primele două cărți descrie viața nativului, a treia carte se referă la tehnicile de stabilire a duratei vieții, a patra carte se referă la profecții*, tranzite și la boli. A cincea carte este cea mai lungă lucrare despre astrologia catarcică, cunoscută sub numele de astrologie electivă** din tradiția elenistică.
Se pare că Dorotheus a tot călătorit prin Mesopotamia (unde s-a născut) și prin Egip, având toate șansele să acumuleze o cunoaștere de calitate privind astrologia.
Din scrierile sale ar rezulta că nu era genul de astrolog care să creadă că totul este predeterminat pe veci, asemănându-se destul de mult ca abordare cu Valens sau Manilius. Dorotheus considera că omul are abilitatea de a face o alegeri, dar odată ce alegerea a fost făcută, viitorul este determinat.
Firmicus Maternus îl menționează pe Dorotheus în legătură cu doctrina antisciilor***.
Mai sunt și alți autori care în lucrările sale l-au amintit pe larg pe Dorotheus, Hefaisotos din Teba în lucrarea sa Apotelesmatika și Rethorius în lucrarea Compendium.
Pe de altă parte în lucrările traduse de arabi au apărut erori dar și anumite adăugări, să nu uităm că arabii au practicat totuși o astrologie de înaltă clasă, dar este posibil ca anumiți termeni astrologici să nu fi fost correct înțeleși. Pe de altă parte existând și tentația de a își pune propria amprentă în lucrările respective.
Potrivit bibliografului arab Ibn al-Nadim din secolul al X-lea, imperiul persan sassanian a început să trimită emisari în India, China și Roma pentru a colecta texte științifice în secolul al III-lea. Aceste texte științifice au fost apoi traduse în Pahlavī (Persanul mijlociu) sub regii Adashīr I și fiul său Shāpūr I, care au domnit succesiv între 222-267 CE. Potrivit sursei lui Al-Nadim, unul dintre textele care a fost tradus în persană în această perioadă a fost lucrarea lui Dorotheus.
TRADUCERILE ÎN ENGLEZĂ DIN LUCRĂRILE LUI DOROTHEUS
Prima lucrare tradusă a fost a lui David Pingree în 1976 – Dorothei Sidonii Carmen Astrologicum, ed. David Pingree, Teubner, Leipzig, 1976.
Apoi in 1993 cu o introducere scrisă de Nicolas Campion apare o ediție nouă – Carmen Astrologicum, traducere David Pingree, Ascella Publications, Londra.
Hefaistios din Teba in lucrarea sa Apotelesmatics, Cartea I, tradusa de Robert Schmidt, la editura Robert Hand, The Golden Hind Press, Berkeley Springs, în 1994 are multe informații și îl citează foarte des pe Dorotheus.
Cartea a III-a lui Hefaistios a fost tradusă de Eduardo Gramaglia și editată de Benjamin Dykes în 2013 și conține fragmente extinse despre astrologia electivă din Cartea 5 a lui Dorotheus.
În plus, Schmidt a tradus o parafrază de proză a capitolului lui Dorortheus despre tranzitele planetelor din limba greacă în – Dorotheus, Orpheus, Anubio și Pseudo-Valens, Învățături despre Transit, la editura Robert Hand, The Golden Hind Press, Berkeley Springs, în 1995
Există o sursă extraordinară de traduceri în engleză a unor cărți vechi pe site-ul astrologului american Benjamin Dykes, inclusiv al lui Dorotheus : https://www.bendykes.com/products/
Carmen Astrologicum tradusa in Engleza, în varianta gratuită o găsiți aici :
http://www.skyscript.co.uk/dorotheus1.pdf
http://www.skyscript.co.uk/dorotheus2.pdf
http://www.skyscript.co.uk/dorotheus3.pdf
În limba romana, Mihaela Dicu, astrolog român (printre fondatorii Asociației Astrologilor din Romania) traduce în limba română seria – Despre creşterea şi condiţia nativului. Aveți aici sursa: http://www.astrele.ro/category/rubrici/traduceri/seria-dorotheus/
Explicații termeni astrologici:
*) Profecții: una dintre cele mai vechi, cele mai importante și cele mai simple tehnici de predicție fe folosit în astrologie.
**) Astrologie electivă este ramura astrologiei care se ocupa cu gasirea celor mai potrivite momente din punct de vedere astrologic, celor mai bune configuratii astrale, pentru a reusi in viata, in ceea ce ne propunem.
***) Antiscia: antisciile sunt reflectarile de-a lungul axei verticale a zodiacului. Punctul de mijloc dintre pozitia unei planete si antiscia sa este mereu 0° Rac sau Capricorn. De exemplu, antiscia pentru 9° Capricorn este 21° Sagetator iar pentru 12° Balanta este 18° Pesti. Antiscia si planeta corespondenta sunt echidistante fata de punctele de solstitiu (0° Rac si 0° Capricorn). Perechile semne – antiscie semne sunt: Berbec/Fecioara, Taur/Leu, Gemeni/Rac, Balanta/Pesti Scorpion/Varsator si Sagetator/Capricorn. Antiscia are natura sextilului sau trigonului, iar contrantiscia (punctul opus antisciei) are natura careului sau opozitiei.
Lectură plăcută !
Dacă nu știți nimic despre astrologie dar doriți să învățați vă invit să vă abonați gratuit la Newsletter aici www.cerulinstelat.ro si veți primi gratuit un Curs de astrologie pentru începători.
Monica Lazăr
Astrolog