Tipul constituțional PĂMÂNT

Zodiile de Pământ sunt Taurul, Fecioara și Capricornul: sunt rezistenți și stabili emoțional.

Pământ controlează sistemul osos și ajută la creșterea, reproducerea și repararea țesuturilor. Semnele de pământ au adesea probleme cu greutatea corporală, cu apariția tumorilor și a tulburărilor hormonale (mai ales a tiroidei). Hrana în exces și o dietă cu alimente grele și obiceiurile sedentare duc la problemele amintite mai sus. Semnele de pământ sunt mai rezistente la răceli și gripă decât semnele de foc și cele de aer, dar e mai dificil să scape de bacterii, o dată contractate.

Excesul de pământ se manifestă prin greutate corporală excesivă combinată cu o inerție și lipsa de flexibilitate în manifestări. Digestia și metabolismul sunt lente iar creșterea densității țesuturilor este mare: piele groasă, scleroză, depozite de calciu, tumori și excrescențe, creșterea parului pe corp. Este de preferat sa consumați alimente ușoare: fructe, salate, varză și legume fierte asezonate cu condimente care sa stimuleze metabolismul. Lichidele, sucurile, supele, ceaiurile sunt foarte indicate. Evitați produsele lactate și alimentele prăjite. Postul este foarte util deoarece ajuta la eliminarea toxinelor, aici ma refer la postul numai cu apă. Este de preferat măcar o data la zece zile sa tineți un astfel de post, și dacă se poate să fie și luna în descreștere deoarece accelerează eliminarea toxinelor.

Puteți de asemenea folosi tonice amare: gențiană și bitter-ul suedez, condimente (ghimbir, piper negru și rosu) pentru stimularea metabolismului.

 

Deficitul de pământ se manifestă prin lipsa de pragmatism și tendința de ignorare a propriilor nevoi. Ei au nevoie de rutina care sa le dea sentimentul de securitate, dar asta este doar o iluzie. Nevoia de somn prelungit este mai mare. Alimentele benefice sunt cartofii (de preferința copți în coaja), rădăcinoasele și produsele lactate (de preferință unt, iaurt și kefir). Legumele să fie fierte și servite cu brânză maturată și unt. De asemenea sunt acceptate și cantități rezonabile de ulei de calitate (ulei de măsline). Alimentele crude și fructele se consumă în cantități mici. Pentru îmbunatățirea digestiei folosiți din plin condimente, usturoi și ceapă. De asemenea puteți folosi lemnul dulce, algele marine și minerale, ginsengul și asparagusul. Și carnea este necesară în alimentație, deci nu o neglijați.

Încercați să vă identificați manifestările de exces sau deficiență a corpului, indiferent despre ce fel de element este vorba.

Este foarte posibil ca în realitate să existe și situații de elemente mixte, o combinație a elementelor, de exemplu Soarele în Fecioară și Ascendentul în Săgetător, ceea ce înseamnă o combinație de pământ cu foc. Încercați să consumați alimentele proaspete sau bine conservate. Cu cât e mai colorată mâncarea în farfurie, cu atât sunt implicate toate cele patru elemente, iar șansa de echilibrare a organismului crește.

Informațiile din prezentul articol nu înlocuiesc calitățile unui medic, informația oferită fiind necesară dar nu și suficientă pentru a vă menține o stare de sănătate satisfăcătoare. De aceea este recomandat, pentru orice problemă de sănătate să contactați medicul de familie sau orice medic curant pentru a vă diagnostica și a vă prescrie un eventual tratament.

Luna următoare apare articolul despre elementul AER.

Monica Lazăr

Astrolog