Despre Nodurile Lunare s-au scris zeci de carti, s-au emis multe teorii, mai ales in astrologia moderna. Nodul Nord se mai numeşte Nodul Ascendent, sau Capul Dragonului (Capum Dragonis). Nodul Sud se mai numeşte Nodul Descendent, sau Coada Dragonului (Cauda Dragonis). Nodul Ascendent are natură jupiteriană, iar Nodul Descendent are natură saturniană. Eficacitatea Nodurilor unare se evidențiază mai ales în sănătatea unui nativ dar si in oportunitățile sau blocajele pe care le poate avea in viată.

Iată ce sustineau astrologii antici:

Hermes  Trismegistus scria ca Nodul Nord in conjunctie cu planete benefice (Venus si Jupiter) amplifica influenta pozitiva iar in conjunctie cu planete malefice (Marte si Saturn) amplifica influenta negativa. Iar semnificatorii au o conotatie inversa fata de cea descrisa mai sus.

Guido Bonatti scria ca Nodul Nord are in mod natural o influenta benefica, masculina, dar are si momente cand poate avea influente negative. Nodul Nord contine caracteristici combinate intre cele ale lui Jupiter si Venus. Nodul Sud are o influenta malefica, feminina, dar are si momente cand poate avea influente pozitive. Nodul Sud contine caracteristici combinate intre cele ale lui Saturn si Marte.

Ptolemeu scria in Tetrabiblos, in Cartea a III-a, ca atunci cand planetele malefice se indreapta spre  Luminatori si mai ales cand Luna se afla in Nooduri sau in careu cu Nodurile sau in zodii nefaste ca Berbecul, Taurul, Racul, Scorpionul, Capricornul, apar malformatii precum cocoasa, membrele strambe, schiopatatul sau paralizia.

Valens scria ca este  necesar sa se cerceteze daca sunt benefice in zodiile in care se afla nodurile, mai ales cu Nodul Nord. Fiindca in acest caz, nativitatea va fi plina de succes si productiva.  Chiar daca nasterea este de conditie mediocra sau inclinata spre supunere, va reusi sa se ridice si sa castige reputatie. Maleficele in zodiile in care se afla nodurile, mai ales cu Nodul Sud aduc insa pierderi /esecuri si acuzatii.” De asemenea el scria ca trecerea lui Saturn prin locurile/zodiile in care se afla nodurile sau prin zodia care face careu cu acestea aduce ani critici/climacterici (cred ca se refera la tranzite). In ce priveste demararea anumitor actiuni, Valens nu recomanda sub nicio forma sa se inceapa ceva cand Luna este in acelasi semn cu nodurile sau in careu cu ele. Tratează situatia pe larg, dar in final reiese ca este de rau augur sa incepi un lucru cand Luna e in semn cu nodurile sau in careu cu ele, si foarte defavorabil daca Luna este chiar in acelasi grad cu unul dintre noduri. Iar pentru orice nativ, trebuie vazut daca nu cumva Soarele sau Luna cad chiar in gradul unuia dintre noduri. Caci daca se intampla asa ceva, e rost de esec in ceea ce se intreprinde, de implicare in conjuncturi violente si de o moarte iesita din comun, rau-famata (probabil prin sentinta), brusca sau neasteptata.

Iata cateva concluzii generale despre efectul nodurilor lunare:

  • Nodurile potenteaza energetic efectul beneficelor (mai ales Nodul Nord), insa si pe cel al maleficelor (mai ales Nodul Sud);
  • Nodurile nu se impaca bine cu Luminatorii (Soarele si Luna), deoarece aceasta combinatie genereaza eclipse de luna sau de soare, dupa caz.
  • Punctul mijlociu dintre noduri (aspectul de cuadratura) are influente mai mult nefaste.
  • Conjunctia Nodurilor Lunare cu planete personale este foarte relevanta.

Luna urmatoare apare materialul despre Nodul Nord in Berbec si Nodul Sud in Balanta si despre Nodul Nord in casa I si Nodul Sud in casa a VII.

Aveti nevoie de o consultatie astrologica? Gasiti aici mai multe optiuni potrivite pentru fiecare dintre voi.

Va urma!

Monica Lazar

Astrolog